Algemeen Brugklas Huiswerk begeleiden Huiswerk maken

Executieve functies en hoe jij het SUCCES van je kind bepaalt

Als liefhebbende ouder willen we eigenlijk allemaal hetzelfde: Ons kind moet gelukkig worden, succesvol door het leven gaan, gezond zijn en een fijn leven kunnen leiden. Daar heb je werkelijk alles voor over toch?

Je probeert ervoor te zorgen dat ze genoeg vitamines binnenkrijgen, lekker in hun vel zitten door elke dag goed voor ze te zorgen en naar je kind te kijken en hem/haar te begrijpen. Je hebt een luisterend oor, helpt waar nodig is, zorgt dat ze goed verzorgd zijn. Ook in het sociale draag je je steentje bij; ze mogen feestjes organiseren, vrienden laten logeren, kinderen mogen blijven eten en spelen en als er een “BFF”-ruzie is, dan leef je mee. Verder help je bij het huiswerk, je vraagt ze af bij een toets en in huis creëer je gezelligheid en een fijne gezinssfeer.

Als ze het goed doen op school en lekker in hun vel zitten, dan ben jij happy!

Executieve functies?!

Je doet er alles aan én je hebt er alles voor over. Maar ontwikkel jij ook de executieve functies van je kind? De execu-wat? De executieve functies! Deze functies spelen namelijk een héél belangrijke rol in het al dan niet succesvol doorlopen van school en carrière en zijn doorslaggevend voor een gelukkig leven.

Executieve functies zijn vaardigheden zoals plannen, organiseren, doorzetten, impulse-control, lange termijndoelen, focus, time-management en taakinitiatie. Dit zijn vaardigheden die in het tienerbrein nog niet zo sterk ontwikkeld zijn, en waar jouw tiener nog moeite mee heeft en vaak ook geen trek in heeft.

De ontwikkeling van deze vaardigheden is ESSENTIEEL voor de mate waarin jouw kind succes zal zijn op school, in zijn werk, in zijn gezondheid etc. etc. voor de rest van zijn leven! Dr. Adele Diamond van de Universiteit van British Columbia, beweert in een van haar onderzoeken dat:

KINDEREN MET MINDER ONTWIKKELDE EXECUTIEVE FUNCTIES, later als volwassenen :

  • een slechtere gezondheid,
  • en een lager inkomen hebben, en
  • sneller in aanraking komen met criminaliteit

Poeh, da’s straffe taal hè van die dokter Adèle, maar zij is niet de enige die dit beweert. Wereldwijd komen er tal van onderzoeken door de jaren heen, tot dezelfde conclusie: De ontwikkeling van vaardigheden als planning, doorzetten, organisatie, impulse-control in de jeugd, zijn zeer bepalend voor de toekomst van een mens!

Als je geïnteresseerd bent in 5 vaardigheden die een tiener nodig heeft op school, lees dan ook nog even dit blog.

Wat betekent dit voor jou en je tiener?

OK, tot zover de achtergrondinformatie, nu over naar de praktijk. Want wat betekent dit nu voor jou en je tiener? Het betekent concreet dat als je NU met ze aan de slag gaat met plannen, organiseren, regels stellen en eraan vasthouden, dat ze daar meer aan hebben, dan aan hun IQ of hun niveau basisschool-rekenen of -lezen. Het mooie van deze vaardigheden is dat je ze kunt trainen. Het is niet iets dat je wel of niet hebt, maar je kunt het ontwikkelen. Natuurlijk zal de een meer aanleg hebben voor bepaalde functies, en ook tussen jongens en meisjes zit verschil, maar het is absoluut te leren!

Dus als je nu met ze aan de slag gaat met:

  • een huiswerkplanning
  • huiswerk- of gezinsafspraken
  • ze laat werken voor een doel op langere termijn
  • en helpt doorzetten,
  • dan ontwikkel je deze vaardigheden en draag je dus aanzienlijk bij aan het welzijn van je kind nu, maar zeker ook in de toekomst

Die gedachte is voor mij nog steeds een van de beste stimulansen om vast te houden aan de planningen in ons gezin. Of het nu gaat om meehelpen met de klusjes, ‘s avonds de tas inpakken en de kleren klaarleggen (ook als we daar geen zin in hebben) of bij het maken van huiswerk, we houden ons aan de afspraken.  In de SKUR-aanpak bij de huiswerkplanning zijn planning, organisatie en afspraken de rode draad en dat allemaal afgestemd op de situatie waarin jouw tiener zich bevindt.

Wil jij met SKUR kennismaken of heb je behoefte aan een huiswerkplanner of andere handige checklist of tool, download dan een van onze ” GRATIS SKUR-huiswerktools of neem een kijkje in de ” SKUR-shop!

Wil je alles weten over plannen met pubers, bestel dan ons boek: Plannen met pubers! Met alle informatie over het puberbrein, de onontbeerlijke planners, een compleet stappenplan en nog veel meer.