MAMA

Voorbereiden Is Het Toverwoord

Voorbereiden: 10 dingen die je ‘s avonds kunt doen waar je jezelf ‘s ochtends heel dankbaar voor bent.

Voorbereiden is het toverwoord. Ik ga hier niet moeilijk over doen, maar ‘s avonds begint jouw ochtend. Easy peasy!

Maar wat kun je dan allemaal doen ‘s avonds. Ahwel, da’s vrij eenvoudig:

 1. Zorg dat de schooltas klaar is (inclusief huiswerk/werkstukken).
  Ik laat de kinderen altijd vlak voordat ze naar bed gaan hun tas klaar maken. We nemen de agenda erbij, kijken of er huiswerk mee moet, zijn er nog werkstukken die ingeleverd moeten worden, is er soms gym morgen etc. etc.
 2. Hang de telefoons aan de oplader.
  Er is niets zo irritant als een (bijna) lege telefoon, weten dat je weg moet, niet bereikbaar bent etcetc. Voel je de paniek al toeslaan? Gewoon standaard ‘s avonds aan de oplader hangen.
 3. Check hoe laat je moet opstaan (hoe laat moet het eerste gezinslid de deur uit)
  In een eerder blog gaf ik al aan dat het gewoon heel handig is als je schema van opstaan tot vertrek goed in elkaar zit. Kijk wanneer de eerste de deur uit moet, en pas daar het tijdstip van opstaan op aan. Neem voor alles ruim de tijd zodat stressen niet nodig is en ook kleine missers niet meteen een drama voor de planning zijn.
 4. Kijk of er iets bijzonders op de kalender staat dat voorbereiding nodig heeft.
  Als je de naar de weekplanning kijkt dan kan het zijn dat dat elke week hetzelfde is, maar er is vast wel eens een uitzondering; jij moet eerder de deur uit vanwege een vergadering, je kind gaat op schoolreis. Als je een weekplanner of een gezinskalender gebruikt dan heb je vlug het overzicht.
 5. Liggen de sleutels op hun vaste plek.
  Aha, dit is mijn valkuil. Ik denk altijd dat ik een vaste plek heb (voorvakje van mijn tas) maar 2 van de 5 keer dat ik het ‘s avonds check, zitten ze er toch niet in. ‘s avonds kan ik dan nog snel even zoeken en vind ze op de meest vreemde plaatsen en stop ze vlug alsnog op hun vaste plek: het voorvakje van mijn tas
 6. Zorg dat voor de kids schone kleren klaarliggen.
  Nou ja, dat regel ik dus ook voor mezelf en als het nodig is zou ik je aanraden om ook je partner zo ver te krijgen; spaart een hoop gemor ‘s ochtends. Wil je morgen je favoriete jurkje aan want er komt hoog bezoek, dan kun je dat ‘s avonds zonder stress nog even vlug opstrijken, of bijpassende kousen zoeken; ik zie het me ‘s ochtends niet doen!
 7. Leg het brood klaar / haal het uit de vriezer.
  Simpele tip, maar oh zo handig. Het staat gewoon al klaar als je ‘s ochtends beneden komt. Twee minuutjes werk en ‘s ochtends een zee van rust.
 8. Dek de tafel.
  Hier geldt eigenlijk hetzelfde voor. Het is een eenvoudige gewoonte, maar het geeft je zoveel rust in de ochtend. Mijn zoon zei eens: “net een hotel mama”. Nou heerlijk toch?!
 9. Zet alvast melk in een pannetje klaar: voor havermout, pap of cappuccino
  Wij zijn dol op havermout of pap of een kop warme chocomel of n lekkere latte. Een kleine verwennerij in de ochtend om nog even bij te relaxen, voordat de drukke dag begint.
 10. Ruim de vaatwasser uit, zodat je alle ontbijtspullen er zo inschuift morgenvroeg.
  Dit doe ik altijd vlak voordat ik naar bed ga. Opgeruimd gevoel en ‘s morgens laat ik iedereen gewoon zelf zijn vaat inruimen, dan hoef ik alleen nog alles in de koelkast te zetten en de tafel af te vegen. Klaar is Klara!

Klinkt makkelijk toch? Dat is het ook, het moet alleen gebeuren. Vaak is de moeilijkheid bij dit soort zaken, dat het een nieuwe routine betreft. Een nieuwe gewoonte die er nog in moet slijten. Elke nieuwe gewoonte heeft zo’n veertig dagen nodig om ingebed te raken in je structuur. Dat is best een lange tijd en het helpt vaak als je een lijstje maakt dat op een centrale plek komt te hangen.

Neem ook eens ’n kijkje in de SKUR shop, voor meer handige time-savers (zoals het boodschappenlijstje of de menuplanner van SKUR).