MAMA

Dagelijks balanceren…het is niet zo simpel

Balanceren. Tegenwoordig doe ik niet anders meer. Je balans houden tussen opvoeder zijn, moeder zijn en het samen als gezin nog gezellig hebben ook. Opgroeiende kinderen vragen ook van jou als moeder een flinke dosis aanpassingsvermogen.

Waar jij vroeger bepaalde wat er gebeurde en heb je nu met iedereen rekening te houden. Je kids hebben steeds meer een eigen mening, visie, en wil. En dat is niet altijd even gemakkelijk. Soms is er wat jou betreft geen plek voor discussie en zoeken zij die wel op.

Die grens maakt dat je steeds vaker woordenwisselingen hebt en je daardoor gaat afwegen wat beter is of wat voor gaat. Ga je voor de lieve vrede, wil je je punt maken en hou jij vol óf wil je een gesprek hebben erover.

 

Het is niet zo simpel

Het is niet zo klip en klaar. Elke situatie is anders. Soms komt het wel eens voor dat je zelf met je puber al een voortraject hebt gehad die dag, voorafgaand aan die woordenwisseling. Je man komt thuis en valt er middenin en reageert meteen van ‘zo praat je niet tegen je moeder’. Puber boos, vader boos, moeder op beiden boos….al met al een rot sfeer.

Balanceren is wat je continu doet. Je wilt je niet alles laten welgevallen. Je hebt samen afspraken gemaakt en die gelden nog steeds. Maar je ziet ook dat je puber steeds meer een eigen persoon wordt met een eigen mening. En op momenten gaat dat botsen. Want de puber zoekt de grenzen op, en jij zit nog in je oude routine.

 

Hoe krijg je het voor elkaar?

Hoe hou je het dan toch gezellig? Blijf communiceren. Probeer zo veel mogelijk het gesprek open te houden. Doe dat niet op het moment van de woordenwisseling. Maar zoek hem ’s avonds of de dag erna op een rustig moment op. Bij mij werkt samen een rondje wandelen goed of kletsen als hij net in bed ligt. Dan vertel ik hoe ik het ervaar en hoe het voor mij is en dan vertelt hij hoe het voor hem is en voelt.

Zo creëren we inzicht in elkaar en begrijpen we elkaar ook beter. Je hoeft niet altijd dezelfde mening te hebben. Maar het is goed om elkaar uitleg te geven.

En met je partner maak je vooral goede afspraken over hoe om te gaan met bepaalde situaties. Probeer vooral op één lijn te zitten. Dat zorgt voor duidelijkheid naar de kinderen toe.