MAMA

Powernap – de zin en onzin van deze mini-break

Powernap – het ouderwetse dutje is terug!

Ken je dat gevoel, dat je ineens zo ergens tussen 2 en 5 uur ’s middags een inzinking krijgt. Je wordt plots overmand door vermoeidheid en je moet constant gapen. Als je even terugdenkt aan wat je die dag al allemaal hebt gedaan en hoeveel uren je al in de weer bent, dan is die plotselinge vermoeidheid niet echt vreemd.

Als je dan denkt aan wat er nog allemaal moet gebeuren (clubjes, brengen en halen, eten koken, voorbereidingen etc.) dan overvalt je helemaal een gevoel van machteloosheid en je kunt alleen maar hopen dat de dag verder redelijk gaat verlopen, er geen onverwachte dingen gebeuren en dat het snel bed- of banktijd is.

Ik heb dé oplossing ontdekt! Het is gratis, je kikkert er meteen van op, je verhoogt je creativiteit, vermindert je stress, je wordt er alerter van, het houdt je jong, versterkt je geheugen en het verbetert je humeur enorm! De power nap. Gewoon een klein dutje op het goede moment.

Wat is een power nap?

Ik weet het, overdag slapen wordt gezien als een guilty pleasure, iets wat eigenlijk niet mag en alleen voor kinderen, bejaarden of luilakken is. Maar niets is minder waar! power nappen doet wonderen en is bovendien verrukkelijk! Ik zal je in 5 stappen inwijden in het hoe en waarom van de power nap!

  1. Kijk voor jezelf wat een goede tijd is voor jouw power nap. Via deze link kun je checken wat de beste tijd is voor je dutje, maar kijk ook wat in jouw planning past!
  2. Een powernap duurt zo’n 20 minuutjes. Niet veel korter maar zeker niet langer.
  3. Zoek een lekker plekje en installeer je met een kussentje en een heerlijke fleecedeken of plaid, zak onderuit en geef je over aan de vermoeidheid die je dan voelt. Forceer jezelf niet; je hoeft niet te slapen het mág!
  4. Sluit je ogen, adem diep in en uit, en realiseer je dat je het verdient! Jij mag even een dutje doen om daarna weer vol gas te geven en alles te doen wat nodig is tijdens het logistieke spitsuur dat komt.
  5. Zet een wekker; dat kan gewoon de kookwekker op je oven zijn of de wekker op je telefoon maar helemaal handig is de app : powernap-timer van Iphone. Met deze app zorg je ervoor dat je de tijd niet overschrijd. Zodra de wekker gaat, sta je meteen op, zo fris als een hoentje!

Maar hoe, waar en wanneer dan?

Je kunt natuurlijk niet altijd en overal een dutje doen en als je werkt dan is dit waarschijnlijk geen optie. Maar als je thuis bent en de kids zijn even spelen bij een vriendje, naar de sportclub of lekker bezig, investeer dan die 20 minuten. De tijd die je dan ‘verliest’ verdien je immers dubbel en dwars terug in de tijd erna.

Denk maar eens: ontspannen koken, niet geïrriteerd en moe als je aan tafel gaat, meer geduld bij het huiswerk maken of naar bed brengen en als je daarna nog even tijd hebt met je partner, heb je ook nog energie over!

Deze 20 minuten zijn het proberen waard! Het is één van de vele timesavers die je helpen om de balans te vinden of te houden in je drukke bestaan. Want zeg nu eerlijk, hoe goed je ook plant en organiseert, de combi tussen gezin en carrière is gewoonweg een energiesloper. Ikzelf heb altijd mijn uurtjes slaap nodig en eigenlijk is 8 uur slaap het minimum.

Helaas lukt het me niet altijd om die 8 uur slaap ook te halen; soms ben ik zo druk bezig dat ik gewoonweg te laat in bed kom. Als ik dan de dag er na, een dip krijg, dan vind ik die powernap echt een uitkomst. Even snel voordat de kids uit school komen, of gewoon als de ovenschotel in de oven staat :). Even de timer op de oven, de powernap timer op mijn iPhone starten, en mama kan er weer úren tegen!

Tijd nodig voor die powernap? Gewoon effe plannen 🙂

Power nap voor pubers

Jawel, je leest het goed, de powernap is dus ook ideaal voor je puber. Die puber, die ’s avonds de slaap niet kan vatten en ’s ochtends zijn nest niet uitkomt. Hun slaapritme is ten gevolge van hun puberhormonen, helemaal verschoven.

Super onhandig, want ze moeten wél gewoon om 8 uur op school zijn en ook die eerste twee lesuren fit en alert zijn. Doordat ze laat in slaap vallen en vroeg eruit moeten, hebben ze altijd slaaptekort. Pubers zijn altijd moe.

Als ze uit school komen, dan ontspant hun geest en slaat de vermoeidheid toe. Ideaal moment om dan even een dutje te doen. Een powernap van een uur is te lang, maar zo’n 20 tot 30 minuten is perfect. En ook dat kun je gewoon inplannen! In onze planmethode begin je namelijk met het inplannen van je ontspanning en gaat dan het huiswerk verdelen over de zeven dagen van de week.

Als jouw kind dus eerst even wat slaap moet bijtanken, dan start hij/zij dus gewoon een half uur later met huiswerk maken. Heb je dan niet voldoende tijd voor al het huiswerk? Geen probleem, in de planner zie je in één oogopslag, welke vakken niet voor morgen af hoeven en met welke vak / huiswerk je dus kunt schuiven.

Wil jij meteen uitproberen of zo’n planning (inclusief power nap) werkt voor jouw kind? Ga dan aan de slag met de huiswerkplanner of kies een van die voordelige pakketten in onze SHOP.