Algemeen Huiswerk plannen

Het belang van routine voor je puber – een echte eye-opener!

Het belang van routine voor je puber

Het belang van routine voor een kind wordt ons als ouders met de paplepel ingegoten. Vanaf de eerste keer dat we naar het consultatiebureau gaan, tot de oudergesprekken op basisschool. We horen telkens hoe belangrijk Rust, Regelmaat, Ritme en Reinheid is. Het voelt als vanzelf om dingen steeds hetzelfde te doen, in dezelfde volgorde en op dezelfde manier. Peuters krijgen op vaste tijden hun hapje, we hebben vaste bedtijden, lezen hetzelfde verhaaltje tot we het beu zijn en elke  woensdag zijn er frietjes. Kinderen gedijen er goed bij en doen graag alles op dezelfde manier.

Maar als kinderen opgroeien dan ga je steeds vaker deze regelmaat loslaten. Vaak komt dat omdat er meer dingen op de planning staan. Kinderen krijgen het drukker met clubjes en afspraken. Je gaat met de etenstijd schuiven omdat je kind moet trainen, je bent ’s avonds zelf weg en de bedtijd wordt met gemak een half uurtje opgerekt, en omdat je kind zelfstandiger wordt moet je regelmatig je plannen wijzigen.

Rust, Regelmaat en Ritme – juist in de puberteit

Kortom, rust, regelmaat en ritme zijn soms ver te zoeken en dat terwijl het zoveel houvast geeft. Mocht je weer wat meer routine in jullie leven terug willen brengen, lees dat even verder. We vertellen je graag:

 • waarom het hebben van gewoontes belangrijk is voor je kind,
 • waarom ze helpen bij motivatie voor school en huiswerk
 • maar ook hoe krijg je een verkeerde gewoonte eruit en de goede erin!

Dit zijn de 3 voordelen van routine

Er kleven een aantal fijne voordelen aan het hebben van vaste gewoontes:

 1. Routines halen weerstand weg: Ze zorgen ervoor dat je niet telkens hoeft na te denken over doe ik het wel of doe ik het niet. Je hebt eenmaal besloten dat je tandenpoetsen ’s morgens en ’s avonds een goed plan is. Vervolgens hoef je er niet meer over na te denken, je doet het gewoon. Dat is wat routine doet.
 2. Met een routine bereik je makkelijker je doel. Een routine helpt je om aan je plannen vast te houden, je doel te bereiken en de weerstand voor een bepaalde klus te beperken.
 3. Routine zorgt voor een stevige basis, met voldoende tijd om te freewheelen. Routine wordt vaak geassocieerd met saai en met sleur. Maar routine zorgt eenvoudigweg voor een bepaalde vaste basis en daartussen kun je heerlijk freewheelen. Wij zeggen “planning equals freedom”. Want als je je huiswerk maakt aan de hand van een planning, dan zorgt dit juist voor voldoende vrije tijd.

Ok, wij weten dit nu, maar die puber die gelooft dat nog niet zo 1-2-3. Lees even verder en ontdek hoe je je kind overtuigd van de voordelen van wat meer routine in zijn leven.

Het belang van routine – zo overtuig je je kind van de voordelen

Weerstand wegnemen, je doel bereiken en voldoende vrije tijd! Voor je puber zijn dit dit drie heel belangrijke voordelen als je kijkt naar huiswerk maken en school. Want huiswerk maken is voor het overgrote deel van de scholieren niet bepaald een hobby! Ze hebben wel wat anders te doen hahaha.

Als we nu eens zouden kunnen zorgen dat die kids gaan werken met een huiswerkplanning. En dat huiswerk maken er als routine in kan slijten.  En je kind net zo makkelijk aan z’n huiswerk zou beginnen, als dat ie z’n tanden poetst. Dat zou toch geweldig zijn?!

Lees hieronder hoe het brein gewoontes creëert (een echte eye-opener!) en hoe je een oude routine doorbreekt en er een nieuwe goede gewoonte voor in de plaats brengt. Easy peasy!

Hoe creëert het brein nu zo’n routine?

Het is belangrijk dat we begrijpen hoe routinevorming werkt. Want de tiener die wij met een huiswerk-planning willen laten werken, heeft waarschijnlijk een ander plan. Die heeft een andere gewoonte waar hij best gelukkig mee is.

Bijvoorbeeld: na school even afschakelen en chillen. Prima mood! Maar huiswerk dan?

Als we deze gewoonte van ‘afschakelen, chillen, plezier’ willen doorbreken en willen vervangen door een nieuwe gewoonte moeten we eerst weten hoe dat zit. Deze video legt snel en simpel uit hoe het brein een zgn. habit-loop creëert.

De habit loop

De habit loop werkt als volgt:
1. Eerst is er de trigger, moe / en of gestresst uit school komen
2. Dan het gedrag, iets lekkers nemen of chillen
3. Dit geeft afleiding
4. En de beloning is … hmmm prima mood, feels good

Deze habit loop is de gewoonte die menig scholier heeft en die we dus moeten doorbreken om een nieuwe betere routine in te bouwen.

Routine helpt je puber

Routine helpt je puber! We zullen dus een nieuwe routine moeten vormen voor het plannen en organiseren van je huiswerk. Een gewoonte waarbij het gedrag is ‘werken volgens een planning’ en de beloning is ‘voldoende vrije tijd hebben en geen huiswerkstress’.

Er zijn een aantal kleine vaste activiteiten die je zou kunnen inbouwen waardoor het je gemakkelijker wordt gemaakt om je aan je planning te houden.
1. De 1e stap is elke dag als ik thuiskom vul ik mijn huiswerk in op mijn agenda, (alles op 1 plek).
2. De 2e stap is elke dag als ik thuiskom kijk ik wat er op de planning staat, van welke vakken ga ik huiswerk maken
3. Stap 3, Ik probeer vandaag te maken wat ik vandaag heb opgekregen en als dat niet lukt ga ik kijken hoe ik dat gestructureerd op een andere dag kan doen.

Omdat routine wat ons betreft een sleutelbegrip om het werken met een planning tot een succes te maken, hebben wij onze manier van plannen hierop ontwikkeld.

Huiswerk maken met de SKUR planners

In onze planmethode doen we dat zo:

 • Onze eerste stap is kijken hoeveel tijd we op een dag hebben om huiswerk te maken. We kijken vooraf dus of we het huiswerk voor alle vakken van die dag wel kunnen maken.
 • Maar lukt dat niet, omdat je bijvoorbeeld voetbaltraining hebt en dus weinig tijd die dag, dan gaan wij schuiven met vakken.
 • Je maakt die dag alleen het huiswerk voor de volgende dag.
 • De overige vakken ga je op andere momenten inplannen. Je weet waar dat kan, omdat je vooraf goed gekeken hebt naar je tijdsbesteding per dag. Wij gaan dus structureel schuiven.
 • Daardoor werk je het hele trimester met dezelfde huiswerkplanning. Dat zorgt namelijk voor veel rust, duidelijkheid en overzicht. En slijt er gemakkelijk in als dus routine.

Wil je aan de slag met onze huiswerkplanner? Bestel je planner of een mooi plan-pakket direct in de SHOP. De planners zijn datum-loos, dus je kunt elk gewenst moment van start.