Tips voor huiswerk. Huiswerk maken is in de meeste gezinnen een regelrecht drama. Het is hét onderwerp in veel gezinnen waar discussie over is, gezeur of misschien wel een strijd over is. Ik heb altijd als regel gehanteerd dat ik de kinderen help met het proces maar niet met de inhoud. Omdat ik erg van structureren en lijstjes houd (ik vind nu eenmaal dat het daardoor allemaal overzichtelijk en behapbaar wordt) maak ik voor de kinderen allerlei templates waardoor zij gemakkelijker kunnen leren. Ik deel dan ook graag onze tips voor huiswerk! sterker nog, we hebben een set gemaakt van deze hulpmiddeltjes die jij GRATIS kunt downloaden en waarmee jullie meteen aan de slag kunnen!
Wat zit er in deze set HUISWERKTOOLS?
Leidraad voor tekstcontrole
Hiermee kijk je stap-voor-stap je werkstuk na. Voor mijn kids is schrijven niet het leukste om te doen. Ze maken hun huiswerk wel, maar als ik later in de schriften kijk dan krommen mijn tenen nog weleens.
Zeker als het gaat om hoofdletters, punten, komma’s etc. Omdat eigen werk nakijken niet echt leuk is heb ik een checklist voor ze gemaakt. Ze gebruiken deze tool als leidraad voor de tekstcontrole; hiermee weten ze op welke punten ze moeten letten en kunnen ze zichzelf corrigeren!
De Huiswerkplanner
De handige huiswerkplanner is er om het huiswerk dat gemaakt moet worden, over de week te verdelen. De planner zorgt ervoor dat je niet alle huiswerk op dezelfde dag maakt, maar dat je dit juist verspreid en genoeg tijd over hebt voor andere leuke dingen.
Om nog meer grip te krijgen op de tijdsbesteding per dag heb ik deze handige template gemaakt waarin je kind aangeeft wanneer hij leert, wanneer hij pauze neemt, wanneer hij afgevraagd wordt, maar ook wanneer hij sporten gaat, eet etc. Met deze template wordt de dagbesteding inzichtelijk en ligt niet alleen de focus op het ‘moeten’, maar is ook meteen zichtbaar hoeveel tijd hij heeft voor de leuke dingen.
Door het huiswerk te plannen voorkom je dat er op het laatste moment nog huiswerk of werkstukken gemaakt moeten worden en er stress ontstaat. Of dat je er ’s ochtends achter komt dat het huiswerk niet gemaakt is. Je kind weet gewoon dat als hij/zij zich de planning volgt, altijd alles af is; wat een rust!
Lees ook ons blog over de huiswerkplanner en de andere blogs en tips over huiswerk maken, op de onze site (categorie school)
Boekverslag
Deze tool is je leidraad bij het maken van een boekverslag. Want wat moet er allemaal in zo’n boekverslag? Ik was soms echt de draad kwijt. Moet er ook iets over de auteur in? En hoe bouw je zo’n samenvatting nu op?
Met deze checklist zorg je ervoor dat alles erin staat en dat het boekverslag qua onderwerpen compleet is; aan je kind om de inhoud te verzorgen.
Dagplanner
Kinderen klagen vaak dat ze het zo druk hebben en zoveel moeten en je leest steeds vaker over burnout bij tieners. Als ouder zet dit je soms aan het denken en vraag je je af of er werkelijk reden tot klagen is; dan kan deze dagplanner de uitkomst zijn! Hij maakt snel inzichtelijk hoeveel vrije tijd er is en hoeveel ze daadwerkelijk ‘moeten’.
Maar de dagplanner is ook ideaal om inzicht te krijgen in de tijd die je per dag besteed of kunt besteden aan huiswerk maken/leren, trainen/wedstrijden, afspreken met vrienden, gamen, leuke dingen doen en zo voorts.
Vul in de dagdelen, na school, in waar je je tijd aan gaat besteden. De dagplanner zorgt ervoor dat je ziet op welke momenten je het erg druk hebt en op welke momenten in de week je ruimte hebt en dus misschien iets meer kunt doen.
Planner voor de Proefwerkweek
Tijdens de proefwerkweek heb je meestal wat meer tijd om te leren. In de ochtend maak je je proefwerken op school en daarna is er tijd om te leren voor de volgende dag. Om overzicht te houden is het belangrijk om ook deze tijd te plannen.
Ook jij als ouder hebt je planning en het kan soms hartstikke onhandig zijn als er plots een van de kinderen overhoord moet worden. Leg jouw planning naast de studie-planner van je kind en spreek af / plan in wanneer er overhoord kan worden.
Zorg dat er gedurende de dag voldoende rustmomenten (pauzes) zijn. Het is beter om over de dag heen meerdere korte momenten te leren dan een paar uur achter elkaar. Wissel daarom het leren lekker af met ’n potje voetballen of ’n kopje thee drinken.
Dit waren onze tips voor huiswerk maken, nu nog even de GRATIS huiswerktools downloaden!