“BY DOING WHAT YOU LOVE, YOU INSPIRE & AWAKEN THE HEARTS OF OTHERS!”

Deze quote deelden we onlangs nog op facebook. Een quote waaruit maar weer blijkt dat doen wat je écht wil doen, niet egoïstisch is, en dat je met kiezen voor jezelf niemand iets ontneemt maar dat je juist iets geeft.

Want als je kiest voor jezelf, voor wat bij jou past, en jouw eigen prioriteiten stelt, zonder te kijken naar wat de wereld je zegt dat je allemaal moet doen, pas dan kun je een gelukkig mens worden en een goed voorbeeld zijn voor je kinderen.

Wist jij dat drie tieners per week hulp zoeken omdat ze op een burnout afstevenen?!

En dat driekwart van de tieners vindt dat er te veel druk op hun schouders wordt gelegd? Dat blijkt uit onderzoek bij duizend Nederlandse tieners door de jongerenkrant 7Days en tv-show EenVandaag. ‘Een derde van hen kampt dagelijks met stress door school of de studie. Soms wordt die zo hoog dat ze opbranden, en met een burn-out komen te zitten’, zeggen journalisten Annemieke Ruggenberg en Lotte Stegeman.

We stellen onverantwoord hoge eisen aan onze kinderen

Uit datzelfde onderzoek blijkt dat 26 procent van de scholieren zegt wel eens symptomen van burnout te hebben gehad. ‘Ze zijn uitgeput, hebben het gevoel niks meer te kunnen en zelfs de simpelste taken lijken te veel.’ 46 procent zei wel eens thuisgebleven te zijn van school met het gevoel oververmoeid of opgebrand te zijn. Stressarts Luc Swinnen ziet tot drie tieners per week die hulp zoeken omdat ze op een burn-out afstevenen. “We stellen onverantwoord hoge eisen aan onze kinderen. Ze moeten naar ballet én voetbal én ze moeten de beste zijn van de klas.”

Bijna een kwart heeft dus al symptomen van een burnout gehad; ik vind dit nogal wat! Het zet me weer aan het denken, niet alleen over hoe ik mijn leven leidt en welke prioriteiten ik heb en de keuzes die ik maak. Maar ook hoe ik naar mijn kinderen kijk, en wat er toch vaak van hen gevraagd wordt. Ik ben nogal consciëntieus als het aankomt op afspraken, dus eenmaal bij een club, dan wordt er ook niet afgebeld voor een training. Alle dagen naar school en huiswerk is af, geen excuus. Maar aan de andere kant let ik wel op dat er ook voldoende ruimte is voor ontspanning en chillen!

SCHOOL – LIFE BALANCE

Als ik de resultaten van het onderzoek bekijk, is het dus ontzettend belangrijk om die balans te bewaken; voor de kinderen is dat de school-life balance. We moeten ze dus al van jongs af aan leren dat ze hun aandacht en energie goed moeten verdelen. En hoe doe je dat eigenlijk beter dan om het goede voorbeeld te geven, door een goede work-life balance te tonen.

Die goede balans krijg je door samenwerking. Samenwerking in het gezin betekent ‘erbij horen’. Op het moment dat ik mijn kinderen aan het huishouden laat deelnemen, dan laat ik ze ook de verbinding maken met het gezin, ik laat ze erbij horen, deel uitmaken van een groter geheel. Ergens bij horen doe je door mee te doen, te helpen, een rol te spelen in een groter geheel; en ergens bij horen staat voor ieder mens in de top 3 van basisbehoeften! Deze kans op verbinding en daardoor veiligheid wil ik mijn kind niet ontnemen.

Een burnout enkel voor overwerkte veertigers met een zware carrière? Neen dus. Liefst driekwart van de tieners vindt dat er te veel druk op hun schouders wordt gelegd. Samenwerken, samen praten, samen overleggen, het hoort er allemaal bij. Dit maakt dat iedereen de juiste balans vind. De kids de school-life balance en als ouder de work-life balance.

PLANNEN = EEN BLIJE PUBER

Een praktisch hulpmiddel hierbij is de HUISWERKPLANNER. Als je al het huiswerk en afspraken in een overzicht giet, dan schept dat duidelijkheid en overzicht. De kids kunnen zelfs vrije tijd inplannen, omdat ze door het overzicht daadwerkelijk zien waar ruimte zit in hun dag of week. Noem het ook eens een vrijetijdsplanning! want dat vinden kinderen belangrijk. Dat ze genoeg tijd hebben om met hun vrienden te hangen, of aan hun hobby te besteden.

Want een relaxte puber, is een gezonde puber, is een succesvolle puber, is een blije puber!

PS: Wil je meer lezen over hoe je jouw kind kunt helpen met plannen, lees dan verder in onze blogs b.v.‘Plannen met Pubers’

Op zoek naar een leuke planmethode of planners om je kind EN te leren plannen EN om het oefenen van die andere 4 belangrijke vaardigheden in te plannen? Bekijk eens onze handige en leuke Plan Pakketten.