Algemeen Brugklas

Voorkom stress in de brugklas met deze 7 super tips!

Voorkom stress in de brugklas

Voorkom stress in de brugklas klinkt misschien wel vreemd, want stress en brugklas zijn twee woorden die je niet zo snel met elkaar in verband brengt. Je denkt misschien wel, waar moet zo’n brugklasser nou stress van hebben? Naar de middelbare school gaan is toch een luizenleventje. Maar niets is minder waar, als je tiener bent tenminste. De brugklas is hard werken, opgroeien is hard werken en die gierende hormonen helpen ook al niet mee. Kortom, stress in de brugklas is iets dat vaker voorkomt dan je denkt. En het is ook iets dat we niet moeten onderschatten.

Stress in de brugklas – onderschat het niet!

Die overstap van groep 8 naar de brugklas is een grote stap. Dat realiseerden we ons weer eens, toen we een laatst een thema-avond voor ouders van leerlingen van groep 7 en 8 verzorgden. Toen we de presentatie voor deze groep ouders maakten, vroegen we ons af: Wat wil deze groep ouders weten, in welke fase zitten ze precies, welke gevoelens spelen er juist op dit moment?  Maar ook: wat moeten we ze absoluut vertellen, wat moeten ze vooral niet doen en wat moeten we ze op het hart drukken om stress in de brugklas te voorkomen!

Dit artikel over “Stress in de brugklas” van 30 juni 2018, is bijgewerkt op 4 mei 2020.

Een nieuwe fase

We doken even terug in de tijd om te kijken hoe dat bij onze kinderen destijds ging. Wat gebeurde er toen allemaal in ons leven en in het leven van onze kids toen ze van de basisschool naar de middelbare school gingen.

We herinneren ons die tijd nog goed; de eindreis, de musical, die laatste schooldag (en je nam je nog zo voor om niet te gaan janken). Een enerverende tijd en een nieuwe fase in ons leven. En wat zou het een stuk gemakkelijker zijn geweest als we hadden geweten wat we nu weten. Daarom delen we dus via onze blogs, de beste tips en tools met jullie.

Voorkom stress in de brugklas

Een van de dingen die we deze ouders vertelden was iets dat wij ons destijds zeker niet gerealiseerd hebben nl. de stress die je kind ervaart op de brugklas. Ja natuurlijk weet je dat hij/zij het spannend vindt die nieuwe school met nieuwe kinderen etc. maar wist je ook dat:

  • Kinderen spanning hebben vanwege de grote hoeveelheid huiswerk dat ze op krijgen?
  • Het tempo op een middelbare school een stuk hoger ligt dan op de lagere school?
  • Kinderen stress krijgen van het feit dat ze een bepaald niveau of cijfer moeten halen om op het geadviseerde schoolniveau te blijven?
  • Kinderen gestresst raken omdat ze het gewoonweg niet overzien!
  • En wat te denken van meteen in de 2e of 3e week na de vakantie, al toetsen en misschien wel een onvoldoende?

School en stress

Wij wisten dit in ieder geval niet, toen onze kinderen naar de brugklas gingen. We begrepen wel dat ze even moesten wennen en dat ze hun draai moesten vinden. Maar dat hun dit zo’n stress opleverde daar hadden we geen idee van! En we hielden er helaas ook geen rekening mee. Maar als je je tracht te verplaatsen in je kind, dan begrijp je al snel dat ze naast leuke vriendjes, een gezellige klas etc. ook graag willen voldoen aan alle verwachtingen. Want de juf op school zei ook dat ie makkelijk havo kon halen (als hij/zij z’n best deed). En papa en mama konden vroeger ook goed leren. Daarnaast zien ze misschien wel klasgenootjes die wél altijd alles af hebben (althans dat lijkt zo) en dan moeten zij dat toch ook kunnen.

Ze hebben dus ook hoge verwachtingen van zichzelf want ze zijn immers nu puber, groot, zelfstandig en weten het allemaal wel (denken ze). Maar niets is minder waar.

Ze hebben jouw steun en hulp nog hard nodig!

Jouw kind lijkt misschien wel al groot, maar is toch nog echt kind. Ze hebben jouw steun en hulp nog hard nodig. Zeker bij deze grote stap! Daarom delen we graag onze tips om de overstap naar de brugklas zo smooth en ontspannen mogelijk te laten verlopen. Je vindt hieronder maar liefst 7 TIPS hoe je stress in de brugklas kunt voorkomen

Hoe bereid ik mijn kind op de middelbare school – 7 tips:

  1. Zorg allereerst voor een heerlijk ontspannen zomervakantie zodat jullie vol energie aan deze uitdaging kunnen beginnen.
  2. Praat met je kind over hoe hij/zij de brugklas ziet; wat vindt ie spannend, wat lijkt hem/haar lastig. Heeft hij/zij al een idee heeft hoe ie het huiswerk e.d. gaat aanpakken etc. Jij kent je kind dus stel vragen. Probeer je een goed beeld te vormen over zijn én jouw verwachtingen.
  3. Maak afspraken: wanneer wordt er huiswerk gemaakt, waar doen we dat (slaapkamer of juist beneden aan de keukentafel), wanneer is er hulp nodig en wie kan die hulp bieden (jij, je partner of anders)
  4. Ga in de vakantie samen op pad om goede schoolbenodigdheden aan te schaffen. Ik las laatst nog een artikel, geschreven door een puber, die zei: koop een overzichtelijke agenda, waar je veel in kunt schrijven! Ook mijn idee. Een agenda is vooral functioneel. Hoe minder plaatjes, foto’s en afleiding, hoe overzichtelijk het huiswerk wordt weergegeven. En ja de papieren schoolagenda is ook nu nog hartstikke HOT!

    Na de vakantie – een goede start in de brugklas

  5. Ga in de laatste week van de vakantie eens kijken naar wat er zoal op het programma staat in het leven van je middelbare scholier. Welke dag is er training, welke dag muziekles of ander clubje/hobby, hoe laat wordt er gegeten, wie gaat er met de hond uit etc.etc. Zo krijgt je puber maar jij ook zicht op hoeveel tijd al bezet is met vaste activiteiten. Gebruik hiervoor onze handige planner!
  6. Zodra er dan een rooster bekend is, vul je deze uren ook in op de SKUR-planner. Je ziet dan in één oogopslag welke dag er weinig tijd is voor huiswerk en op welke dag er meer tijd is.
  7. En dan, na die eerste introductiedagen, ja dan komt de huiswerkplanner echt om de hoek kijken. Want als je je kind meteen leert om huiswerk in te plannen dan worden het nooit bergen waar ze niet overheen kunnen kijken. En voorkom je een hoop stress in de brugklas.

hoe plannen toetsweek en huiswerkplanner foto

Geef je kind de ruimte

Wij geloven dat elk kind de ruimte moet krijgen om te groeien op zijn eigen wijze en in zijn eigen tempo, zodat het zich kan ontwikkelen tot een volwassene die vertrouwt op z’n kracht en intuïtie. Precies daarom zijn wij producten gaan ontwerpen die structuur bieden en dus ruimte creëren in die drukke puberkoppies! Dat gunnen we echt elke puber en puberouder!

Heel veel plezier gewenst met de voorbereidingen en succes met die groep-8 musical straks 🙂 en voor de planners van SKUR kun je terecht in onze SHOP