Algemeen Brugklas Groep 8

Klaar voor school

Klaar voor school? En heb je er al zin ?

“Tjonge jonge, wat was die vakantie fijn, maar ik ben toch ook weer blij als alles weer normaal is” verzuchtte een vriendin van me afgelopen week. Het maakt in een klap duidelijk dat we toch allemaal gewoontedieren zijn.

We vinden het heerlijk als alles weer gaat zoals het altijd gaat, als de kinderen weer naar school zijn, iedereen weer aan het werk. We pakken graag ons ritme weer op.

Waarschijnlijk heb je in de vakantie ook al vooruitgeblikt naar het (school) jaar dat komen gaat. Misschien een schoolwissel of in ieder geval een klas hoger. Met een nieuwe juf, of nieuwe locatie, nieuwe docenten, wensen en nieuwe eisen.

Klaar voor de school start

Want zeker vanaf groep 8 en de middelbare school wordt er veel van de kinderen verlangt. Het is een periode waarin ze zelf een ontzettende groei en ontwikkeling doormaken. En tegelijkertijd wordt de druk opgeschroefd en “moet” er zoveel. Zo wordt het ook vaak door de kinderen ervaren en zeker aan het einde van het trimester is de rek er vaak een beetje uit.

Reden te meer om goed voorbereid aan dat nieuwe schooljaar te beginnen. Want goede voorbereiding is ook hier het halve werk. En het is ook een leuke klus. Lekker eropuit voor die nieuwe agenda, kaftpapier en schriften. Want ze willen de coolste tas en het mooiste etui om helemaal hot naar school te gaan. Tuurlijk, ze willen een goede indruk maken. Heel belangrijk op die leeftijd.

En soms is het zo dat de praktische kant van al dat spul een beetje uit het oog wordt verloren. Ik ga altijd samen met mijn zoon op stap voor nieuw schoolspul en dan wordt er het ene compromis na het andere gesloten. De agenda moet hip zijn (hij), maar ook overzichtelijk (ik). Het etui cool (hij) maar ook stevig (ik), kaftpapier hip (hij) maar ook overzichtelijk (ik).

Shoppen!

Enfin, je begrijpt het, we zijn eventjes zoet met al deze aankopen en de keuzes die gemaakt moeten worden maar het loont de moeite. We maken er gewoon een uitje van met een gezellige lunch en na afloop nog een terrasje waar dan alle spulletjes opnieuw worden bekeken en bewonderd. Ik luister naar alle plannen en ideeën die hij heeft voor komend jaar en geniet!

Zo ben je goed voorbereid en hou je het overzicht

Mijn zoon heeft erg veel moeite om zijn zaken te ordenen dus moet ik redelijk wat tegengas geven als we de schoolspullen uitzoeken. Zo kiezen we:

  • Effen kaftpapier. Liefst 3 of 4 kleuren met bijpassende schriften. Engels is rood, wiskunde grijs, Nederlands zwart. Deze kleuren maken de boekenplank overzichtelijk en zorgen ervoor dat de schooltas sneller is ingepakt en er minder vergissingen worden gemaakt.
  • De agenda moet goed beschrijfbaar papier zijn, voldoende ruimte bieden en niet te druk zijn op de weekpagina’s. Het huiswerk moet immers overzichtelijk genoteerd zijn, zodat er geen vergissing mogelijk is.
  • Een stuk of 4 schrijfblokken; van die handige collegedictaten met tussenbladen. Wie schrijft die blijft: opschrijven wat je moet leren maakt onthouden gemakkelijker!
  • Veel memostickertjes in alle vormen, markers, tabbladen, insteekhoesjes etc. Ook hier geldt weer voor dat je op een simpele manier nl. door kleuren en door te markeren met stickers e.d. overzicht creëert. Het wordt visueel inzichtelijk gemaakt.
  • We kopen vooral veel pennen en potloden en sommige dingen koop ik gewoonweg dubbel omdat ze gaande het jaar zoek raken (ken je kind). Mopperen dat er weer een pen zoek is doe ik zeker nog, maar vervolgens nemen we een nieuwe pen uit de la en gaan we verder.

Het is voor een puber (en voor jezelf) gewoon heerlijk als er overzicht is. En door met kleuren te werken, maak je het voor het kind overzichtelijk. Het is misschien iets saaier maar het levert je écht iets op.

Nou, ik zou zeggen: happy shopping! Als je even HIER klikt, krijg je GRATIS een back-to-school checklist.

En als je nog ‘klaar voor school’-tips hebt, dan horen we dat natuurlijk graag, maar vragen stellen mag zeker ook!