MAMA

Dit doet de puberteit met je kind

De puberteit.

Heb je ooit op een balansbal je evenwicht proberen te houden? Stel je nu eens voor dat je kind op zo’n bal staat en dat de puberteit moet zorgen dat jouw kind op die bal zijn evenwicht vindt. Dat vergt oefening, geduld en een helpende hand die hem opvangt als hij te ver naar links, naar rechts, naar voren of naar achteren overhelt! Als die armen er niet zijn dan valt je kind en kan hij nooit het midden vinden.

De wereld veroveren

Je kunt zeggen dat je kind zich in deze periode als het ware een plek in de wereld moet veroveren. Hij gaat kijken wie hij is, wat bij hem past, hoe anderen dat doen. Om dat te ontdekken heeft hij jou nodig. Jouw kind gaat kijken naar jouw gewoontes en die van anderen. Hij maakt kennis met onze waarden en normen en leert “zo doen we dat”. De moraliteit wordt gevormd.

Je kind gaat zich afzetten

Ook gaat je kind zich tegen die waarden, normen en regels van ons afzetten. Gewoon om te kijken of jouw regels ook wel zijn regels zijn. Die confrontatie is nodig om een eigen mening te vormen. Het is niet meer een kwestie van alles klakkeloos aannemen, maar je kind wordt kritisch en stelt vragen. En dat betekent groei. Niet altijd leuk maar wel mooi, want door confrontaties aan te gaan, help je je kind zich te ontwikkelen tot een zelfstandig denkend jong mens. En dat is precies wat je wil!

Als ouder ben je dus voorlopig nog niet overbodig. Jij geeft hem de juiste grenzen voor veiligheid, maar ook de juiste uitdagingen om zelf de nieuwe aspecten van de wereld te veroveren. Het zijn juist deze grenzen die de ontwikkeling gaan bepalen! Jouw aanwezigheid en vooral je oprechte aandacht bieden je kind de houvast die het nodig heeft.

Waar is dat lieve kind gebleven?

Soms is het lastig om dwars door al die stoerheid, dat bravoure en die grote mond, dat lieve kind van jou te blijven zien. Wat dan helpt, is om even te gaan zitten en de volgende oefening te doen.

Schrijf gewoon eens voor jezelf op, wat er zo bijzonder aan jouw kind is. Welke kwaliteit, talent of eigenschap je altijd mooi vond of je aan het lachen maakte. Je zult zien, het zijn er heel wat. En geloof me, jouw kind is nog altijd hetzelfde kind. Het gaat alleen door een specifieke fase in zijn leven!

Wat ik mooi vind aan mijn kind :

……………………………………………………………………………………………………………………….

De kwaliteiten van mijn kind die ik het meest bewonder zijn:

………………………………………………………………………………………………………………………..

Waar mijn kind mij altijd mee aan het lachen kan maken:

………………………………………………………………………………………………………………………..