Algemeen Huiswerk begeleiden Huiswerk maken Huiswerk plannen

Niet willen leren? Het Huiswerk Hulp stappenplan helpt!

Niet willen leren? Lees wat te doen als je kind niet wil leren?

Voor een puber is het lastig om het nut van leren in te zien. Je kind wil niet leren, je kind wil leuke dingen doen. Maar hoe laat je die puber nu inzien dat leren óók leuk kan zijn en daarbij natuurlijk hartstikke nuttig en nodig. Het voelt momenteel waarschijnlijk als een ongemotiveerde zoon of dochter. Je denkt dat je kind te lui om te studeren is en geen motivatie voor school heeft. Maar er is een stappenplan. Daarvoor moet je eerst begrijpen waarom je kind niet wil leren. Wij hebben een simpel huiswerk hulp stappenplan voor je gemaakt om je kind te motiveren aan de slag te gaan.

 

Stappenplan huiswerk voor de minder leergierige:

 

Stap 1: Leer begrijpen waarom je kind geen huiswerk wil maken

Probeer te begrijpen waarom je kind geen huiswerk wil maken. Zijn er vakken die hij/zij moeilijk vindt of bepaalde taken waar hij/zij tegenop ziet? Waarom wil je kind niet leren. Vaak vormen de lastige vakken een obstakel om aan het huiswerk te beginnen, dat terwijl er ook genoeg opdrachten zijn waar je kind wel voldoening uit kan halen. Probeer dan eens wat afwisseling aan te brengen in het leerwerk, door b.v. samenvattingen te maken met een mindmap. Of misschien is er wel een Youtube-filmpje over het te leren; gewoon ter afwisseling.  Wissel ook leer- en maakwerk en moeilijke en favoriete vakken af.

 

Stap 2:  Neem obstakels weg bij huiswerk maken

Je kind moet hoe dan ook zijn huiswerk maken. Wanneer je kind écht niet wil leren, probeer dan de obstakels weg te nemen. Help hem of haar op weg door er even samen een momentje van te maken gezellig aan de keukentafel. Neem obstakels weg door extra ondersteuning te bieden bij vakken die lastig zijn, zodat je kind daarna met een goed gevoel rustig aan de slag kan met vakken die hij/zij wel leuk vindt.

 

Stap 3: Maak huiswerk tot een persoonlijke uitdaging

Positieve aanmoediging doet het altijd goed. Wil je kind niet leren? Maak van het huiswerk maken een positieve en persoonlijk uitdaging. Benoem vooruitgang en geef complimentjes, zodat je kind zijn/haar eigen prestaties erkent. Geef ook feedback, zodat je kind zich aangemoedigd voelt bepaalde onderdelen te verbeteren. En daarbij is het belangrijk om niet te verzanden in: goed gewerkt, maar….. Dat wordt door jouw kind nl alleen maar ervaren als ‘mama zeurt weer’, de oren sluiten zich en je staat te praten tegen een muur.

Probeer je zin in te leiden met “ik heb nog een suggestie, misschien kun je een volgende keer…….”. Hiermee versterk je de verbondenheid en krijgt je kind het gevoel dat je samen het beste wil. Het neemt een stukje weerstand weg; je kind zal eerder aanvaarden wat je van hem vraagt. Je kunt ook zeggen ik help je graag bij het plannen van je huiswerk. Kijk dan mee met je kind en maak samen een goede planning zodat het huiswerk overzichtelijk wordt.

 

Stap 4: Zie cijfers als een resultaat van een goed proces

Focus niet te veel op goede cijfers, al zie je die natuurlijk graag. Zorg dat je kind zijn best doet, dat is het allerbelangrijkste; een mooi cijfer is dan een prachtig resultaat. Voor je kind kan een toets ontzettend zenuwslopend zijn of een slecht cijfer enorm ontmoedigend. Dit kan ervoor zorgen dat je kind niet wil leren, want wat heeft het dan voor zin? Om te zorgen dat je kind gemotiveerd blijft is het dus enorm belangrijk het leerproces van je kind te erkennen. Dat goede cijfer is dan mooi meegenomen, maar geen doel op zich.

 

Stap 5: Een goede huiswerk planning

Een goede huiswerk planning is van groot belang, zeker als je kind niet wil leren. Maak van de planning een gezellig moment. Geen strenge planning, maar een leuke planning. Plan ook de leuke activiteiten in en genoeg ruimte voor ontspanning. Maak van de huiswerk planning een vrijetijdsplanning door eerst de vrije tijd in te plannen en dan pas het huiswerk. Zo krijgt deze een wel heel positieve draai ?.

Het brein van je puber is nog niet klaar om zelfstandig te plannen en het is dus ook logisch dat je puber daardoor niet wil leren. Al dat huiswerk zonder planning, dat is nogal een chaos in dat hoofd. Het is dus van groot belang dat jij hem of haar helpt en begeleid. Zo zorg je voor een goede start van de week en kan je puber zonder stress aan het huiswerk beginnen.

Zoek je naar een speciale huiswerkplanner met een duidelijk weekoverzicht, een speciale toetsweek planner of handige tips & trics? Mooi, want die heeft SKUR voor jou klaar liggen. Bestel de huiswerkplanner van SKUR eenvoudig online!

Ook biedt SKUR de huiswerkplanner in leuke Puber Plan Pakketten en het praktische handboek ‘Plannen met Pubers’. Check onze shop!