Algemeen Huiswerk begeleiden Huiswerk plannen

Dichter bij jezelf blijven – zo kun je als ouder je kind hierbij helpen

Dichter bij jezelf blijven

Voor een tiener is het plannen en organiseren van huiswerk op de eerste plaats nodig om het huiswerk te structureren en niet te verdrinken in alles wat hij moet en wil. Maar plannen dient een ‘deeper cause’ een plan waar jij als ouder/docent een significante rol speelt. En dat is namelijk je kind/leerling leren om bewust te leven. Bewust te kiezen voor wat bij hem/haar past en waar hij/zij tijd aan wil spenderen.

De puberteit is bij uitstek het moment om te ontdekken wie je bent en wat je wilt. En natuurlijk hoort daar ook bij dat je soms ontdekt wat je niet bent, en wat je niet wil. Dat je af en toe dingen doet waarvan je achteraf kunt zeggen: “nee dat ben ik niet, doe ik niet meer!”. Zo leren we door te ervaren en vallen en opstaan, dichter bij onszelf te blijven.

Ruimte geven om ervaring op te doen

En die ruimte om ervaring op te doen en ‘al doende’ te leren is prima. Maar het is voor kinderen ook fijn wanneer ze een basis hebben waar ze op terug kunnen vallen. Een stukje houvast dat ervoor zorgt dat ze niet helemaal stuurloos gaan rondzwabberen. Die houvast, dat is natuurlijk in eerste instantie het gezin. Maar leren kiezen staat wat ons betreft op een 2e plaats. Want als we kinderen aanleren hoe ze keuzes kunnen maken voor dingen die bij ze passen. Dan leren we ze daarmee hoe je dichter bij jezelf en je gevoel komt en blijft.

Kinderen worden vaak heen en weer geslingerd tussen alle mogelijkheden die het leven momenteel biedt. Want alles is mogelijk en alles kan als je maar hard genoeg werkt? Right? En vandaag besteld is morgen in huis, de sky is the limit, en iedereen doet allemaal leuke toffe dingen dus waarom jij ook niet? Hou dan maar eens vast aan wat voor jou belangrijk en haalbaar is! Hartstikke lastig. Ze kunnen daar wel wat hulp bij gebruiken.

School is zoveel meer …..

En dan hebben we het alleen nog maar over alles wat je kind leuk vindt! Als we dan ook nog eens kijken naar alles wat er ‘moet’ dan kunnen we meteen constateren dat een puber een druk leven heeft en dagelijks keuzes moet maken las ie z’n koppie boven water wil houden.

Want, vrienden en hobby’s zijn leuk, maar school is ook belangrijk. En school is meer dan een plek om te leren. Het is zeker zo veel plek om je te ontwikkelen als mens.  Wat de wereld nu meer dan ooit nodig heeft, is de kwaliteiten van jongeren. De inventiviteit en creativiteit van de jeugd. Door ze te leren bewust te kiezen voor wat zij belangrijk vinden, behouden we die kwaliteiten en geven we ze ruimte om er te zijn en te groeien.

We need YOU!

De nieuwe uitdagingen waar onze maatschappij momenteel voor staat, zijn niet op te lossen met het oude denken. Daar zijn nieuwe en frisse inzichten voor nodig die alleen de jeugd ons kan verschaffen! Daar hebben we ‘geesten’ voor nodig die buiten de kaders kunnen en willen denken.  Vanuit die overtuiging helpen wij leerlingen met plannen. Zodat we ze de tools kunnen geven waarmee ze zelf structuur en houvast kunnen creëren in hun leven en daarmee hun creatieve breinen de vrije loop kunnen laten gaan en we samen vooruit komen.

Keuzes bij het maken van een planning

Maar goed, even terug naar dat maken van die keuzes. Wanneer komt kiezen om de hoek als je een planning aan het maken bent. Als ik een plan maak, en ik tot de conclusie kom dat ik niet alles kan wat ik wil op een dag, dan moet ik gaan kiezen. Hoe doe ik dat nu? Hoe kies ik nu bewust voor wat ik wel wil doen en wat ik niet wil doen. Dat is een heel belangrijke stap als je goed wilt leren plannen.

Weet je, tijd is net als geld, en plannen is net als budgetteren. Als ik met mijn geld wil uitkomen moet ik me aan mijn budget houden. Als ik met mijn tijd wil uitkomen moet ik me aan mijn planning houden.

Als ik kijk naar mijn eigen huishoudpotje, dan weet ik ook dat er dingen zijn die ik moet betalen, de vaste lasten, hypotheek, verzekering, autokosten, dingen die ik fijn vind en als er geld over is dan kun je een vakantie maken of een citytrip. Hetzelfde geldt voor mijn tijd. Als ik bewust met mijn tijd wil omgaan kies ik bewust voor wat ik moet doen, wil doen en kan doen. En zo moeten we het kinderen ook aanleren. Kiezen helpt je dichter bij jezelf blijven ?

NIBUD vs SKUR

Het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting is een stichting die informeert en adviseert over financiën van huishoudens. Ze hebben prachtige plannen en tooltjes waarmee je kinderen kunt leren omgaan met geld. TOP! Maar wat ons betreft mag er ook een stichting komen die kinderen leert hoe ze met hun tijd omgaan.

Zolang die stichting er niet is, doen wij het hahaha. Door tieners te leren plannen, leren we ze verstandig met hun tijd om te gaan. En die bewustwording, die is steeds belangrijker omdat er bij de jeugd steeds meer een squeeze ontstaat. Want heel veel dingen kunnen. Ze zien van alles, ze willen van alles. Ze zien wat hun leeftijdsgenoten en celebraties allemaal doen. En logischerwijs willen zij dat ook.

Wij denken dat het belangrijk is om kinderen ook daarin te helpen. Niet op alles hoeven ze ja te zeggen. Ze hoeven niet alles wat een ander heeft, we leren ze naar binnen kijken en bedenken ‘wil ik dit wel echt’. Als ik iets niet doe, heeft dat negatieve gevolgen? Even stilstaan bij de keuzes die ze maken.

Kiezen is belangrijk als je kinderen écht wil leren plannen

In het stappenplan dat je gratis bij de SKUR planners krijgt, staat exact uitgelegd, hoe je met je kind kunt kijken:

• hoe ziet mijn week eruit,

• wat doe ik met mijn uren,

• wat zijn de keuzes die ik maak

• hoe ga ik mijn tijd indelen.

En daarmee heb je een goede voorbereiding gedaan voor het maken van een echte huiswerkplanning die past, een planning op maat voor jouw kind of leerling. Een kind dat naast al het huiswerk, ook lekker kan freewheelen en dat creatieve brein de ruimte kan geven.