Puberteit is een rollercoaster

Waar is nu toch die balans in het leven van je tiener? Tieners leven in uitersten. Ze zijn sociaal en ambitieus, maar daarentegen ook weer passief, snel afgeleid en egocentrisch. Ze gaan in de puberteit door een rollercoaster van gedachten en emoties en ze vertonen heel divers gedrag.

Als ouder is het soms knap lastig om in het leven van je tiener, met al zijn uitersten, de juiste balans te vinden. Je gaat zelf ook heen en weer tussen ratio en gevoel. In veel gevallen kun je je het gevoel van je tiener zelfs ook nog wel voorstellen en je dus inleven, maar aan de andere kant weet jij wat er allemaal moet gebeuren, wat er allemaal ‘moet’.

Tegenwoordig is er veel te doen over het tienerbrein. We verwachten veel van tieners; schoolprestaties , verantwoordelijkheid, zelfstandigheid enzovoorts. Maar we leren ook steeds meer dat nog niet alles is ontwikkeld in de hersenen van tieners waardoor ze vaak niets kunnen doen aan het feit dat ze niet aan de verwachtingen kunnen voldoen.

Het rollercoaster-leven van je tiener. Hoe zit dat ook alweer met het tienerbrein?

De hersenen zijn pas rond het 24e levensjaar volledig ontwikkeld. In de puberteit zijn de hersenen dus nog volop in ontwikkeling. Na de puberteit ontwikkelen de hersenen zich nog verder door. De groei van de hersenen gebeurt van achteren naar voren. De achterste hersendelen ontwikkelen zich het eerst. De voorste hersendelen, zoals de frontale hersenschors, ontwikkelen zich als laatste.

De frontale hersenschors is, in samenwerking met andere hersengebieden, verantwoordelijk voor executieve functies* zoals plannen, organiseren, abstract denken, sociaal gedrag en impulsbeheersing. Deze vaardigheden worden dus als laatste ontwikkeld en zullen pas volledig zijn rond het 24e levensjaar.

De puberteit – van kind naar jong-volwassene

Tijdens de puberteit is het tienerbrein hard bezig om van jouw kind een volwassene te maken. Het is een intensieve leerperiode waarbij de hormoonhuishouding volledig op de schop gaat, hersengebieden tot volgroeiing komen en hersenverbindingen in rap tempo worden versterkt of afgebroken.

Dit alles zorgt ervoor dat pubers zich misschien volwassen voelen, maar dit zeker nog niet zijn. Ze hebben namelijk nog steeds grote moeite om de gevolgen van hun gedrag in te zien, zijn hun emoties niet de baas, en vinden het moeilijk om zich in te leven in een ander.

Het gedeelte van het brein waar taken zoals planning, zelfbeheersing en vooruit denken ontwikkeld worden, en die hard nodig zijn als vaardigheden om te (leren) studeren, ontwikkelen zich nog sterk tussen het 18e en 24e levensjaar.

 

Ze hebben jouw hulp écht nodig! (ook al denken ze van niet….)

Daar komt jouw hulp als ouder, bij zaken als huiswerk maken en omgaan met je tijd, om de hoek kijken. Tieners denken het wel allemaal zelf te kunnen, maar in de praktijk blijkt toch vaak dat ze zichzelf of de besteedbare tijd overschat hebben. Ze kunnen het gewoon nog niet in hun eentje.

 

Als ouder heb je hierin een belangrijke rol. Een goede planning is dan al het halve werk als het om huiswerk maken gaat. Het is dan ook goed om samen aan de slag te gaan. Hoe help jij je kind bij het maken van een goede planning:

 

 • Neem samen de agenda en huiswerkopdrachten door
 • Verdeel de huiswerkopdrachten over de momenten in de week
 • Help je tiener met het stellen van prioriteiten
 • Plan ook overhoor- en/of controlemomenten
 • Hou rekening met voldoende pauzes
 • Gebruik de SKUR tools als hulpmiddel

 

Enkele tips:

 • Studeren moet een gewoonte worden. Dit werkt het beste als je hiervoor vaste tijden aanhoudt. In het weekend leren kan ook heel effectief zijn.
 • Zorg dat ze niet afgeleid worden door mobieltjes, games, geluidjes.
 • Zorg voor een goede leeromgeving
 • Muziek kan goed zijn voor de concentratie (maar niet de radio waar doorheen gepraat wordt)

 

Aan de slag…

Voor je tiener is het dus essentieel dat jij met ze aan de slag gaat om te plannen, organiseren en regels te stellen (en vast te houden). Gelukkig is dit allemaal te leren en kunnen zij zich hierin trainen.

In ons gezin werkt plannen en afspraken maken nog altijd het beste. Het zorgt voor duidelijkheid en daarmee ook voor rust. Het loopt als een trein. Iedereen kan het leren. Wil jij aan de slag met je tiener? In onze shop vind je de beste planners en ons boek Plannen met Pubers

 

* Lees ook ons blog over de executieve functies en welke invloed ze hebben op het levensgeluk van je kind!

Comments

comments

2 reacties op “Puberteit is een rollercoaster

  • Angelique & Petra zegt:

   Absoluut Margot! helemaal waar. Structuur en grenzen aangeven maar tegelijkertijd ook genoeg vrijheid om hun zelfstandigheid te oefenen. Geen makkie maar zeker de moeite waard 🙂

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *