MAMA

Mama-blues

Mama blues

Meestal wil ik bloggen omdat er bepaalde dingen zijn gebeurd. Of wanneer ik vragen heb gekregen over een onderwerp waarover ik iets te vertellen heb. Dingen waarvan ik vind dat ik ze met jullie moet delen omdat ik wil dat je er je voordeel mee doet. Omdat het doodzonde is wanneer vrouwen zoals jij en ik, die het in zich hebben om te knallen in het leven, zoveel energie verspillen aan dat eeuwige schuldgevoel dat voortdurend op de loer ligt als je zorg en werk wil combineren.

Van moeder tot moeder

Maar vandaag wil ik gewoon een stukje menselijkheid met jullie delen. Een ‘crie de coeur’ van moeder tot moeder, van vrouw tot vrouw, mag dat? Het zit namelijk zo: ik heb gelukkig mijn manier en wegen gevonden om me los te wrikken van mijn eigen hoge eisen en het leven te leven zoals het zich aandient. Ik probeer los te laten als het moet, te zorgen als het nodig is en met een tevreden blik naar de dagen te kijken zodat ik ze accepteer zoals ze zijn. De innerlijke rust die me dat heeft opgeleverd is met niets te vergelijken en ik wil nooit meer anders, maar……

Een mens is een mens en een vrouw is een vrouw. We zijn nu eenmaal uitgerust met een grote hoeveelheid gevoel, menselijkheid, inlevingsvermogen en emotie. En de liefde voor onze partner en zeker onze kinderen maakt toch dat we ons soms zo verdeeld voelen. Vandaag is zo’n dag dat ik het liefst mijn man ging ophalen van zijn werk, mijn zoon uit school hield om gewoon lekker SAMEN te zijn. Samen zijn is gewoon soms de enige oplossing tegen dat bangelijke gevoel dat ik het best kan omschrijven als een soort heimwee, weemoed, ik voel me verdrietig en gelukkig tegelijkertijd.

Sevilla

Ik heb dat gevoel ook wel eens als ik aan Sevilla denk. Er is nl. een stuk van mij dat hevig verlangt naar het leven daar; het pure van de mensen, het ongecompliceerde en laten we zeggen de primaire manier van leven en handelen, en de plek waar emoties mogen! Gewoon zeggen wat je vindt met alle passie in je stem die jij op dat moment voelt, niks etiquette en sst, nee daar bulder je gewoon als dat zo uitkomt en dat wordt geaccepteerd.

Maar ook als ik denk aan Zweden; de rust, de openheid, eerlijkheid en frisheid van het land en de mensen daar; heerlijk. Er zijn veel ongeschreven regels waar de mensen gewoon in gedijen omdat er daarnaast voldoende ruimte is. De mensen zijn er veel minder gestresseerd en gespannen puur en alleen al vanwege het feit dat er ruimte is. De bevolkingsdichtheid is een stuk lager dan in Nederland en dit is een van de positieve effecten ervan. En dan te denken aan: nooit files, een jaar zwangerschapsverlof, perfect geregelde kinderopvang zowel voor de kleinen als voor de groten en tal van fantastische sociale voorzieningen.

Voldoende passie, voldoende rust, weinig stress

En natuurlijk, als je ergens op vakantie bent dan zie je alleen de mooie dingen, de dingen die je waardeert omdat het in je eigen land of leven niet zo goed is, maar het zijn ook de momenten waarop je heel goed kunt voelen, wat je prettig vindt en in welke situatie je goed gedijt en wat dus belangrijk is in jouw leven. Ik probeer in mijn dagelijks leven een stukje Sevilla en een stukje Zweden te integreren, of met andere woorden: voldoende passie maar ook voldoende rust en weinig stress.

Maar zelfs als ik dat doe zijn er die momenten van weemoed die niet te vullen zijn en er gewoon bij horen omdat ik vrouw ben. De momenten dat ik even terugdenk aan toen ik nog ‘jong’ was, de kids nog klein en zonder zorgen,  mijn lijf nog strak en zonder die moederheupen en onze liefde nog onbezonnen. Dan wil ik gewoon lekker weg zwijmelen, wat snotteren en met een kop thee en een groot stuk chocola en mijn man bellen en hem zeggen dat ik van hem hou en mijn zoon even appen om te vragen of alles goed is en dat we vanavond frietjes eten. Die momenten vervloekte ik vroeger omdat ze me uit mijn evenwicht brachten en me een ongerust gevoel bezorgden, maar tegenwoordig omarm ik ze, ze zijn er omdat ik vrouw ben en ik accepteer ze zoals ik de seizoenen accepteer; het wordt immers altijd weer zomer.

PS: Heb jij ons ebook PLANNEN MET KIDS al? Het ebook geeft je de tools in handen om je gezinsleven gemakkelijker te maken. De planners & handige lijstjes geven je handvatten om jouw gezin op rolletjes te laten lopen.