Algemeen Huiswerk plannen Proefwerk en toets tips

Slechte schoolresultaten? Met deze 5 tips krijg je jouw tiener weer op de rit!

Slechte schoolresultaten

Slechte schoolresultaten, een cijferlijst vol onvoldoendes of punten die niet bij je kind ‘passen’?! doen bij de meeste ouders de alarmbellen rinkelen. In dit blog ga ik je 5 tips geven waarmee je inzicht krijgt in de mogelijke oorzaak van die tegenvallende schoolresultaten.

Want laten we eerlijk zijn, bij een slecht rapport of een rits onvoldoendes, schiet bijna elk ouder in de stress. Als je kind met slechte cijfers thuiskomt heb je de neiging om es even flink uit te pakken tegen je puber. En misschien wel te dreigen dat dit moet verbeteren want anders dan….. Je raakt er van in paniek.

En als je al wat verder in het schooljaar zit, denk je al snel: gaat dit nog goed komen. Of je voelt de onmacht en vreest dat ie het gewoon niet meer gaat redden dit schooljaar, of misschien wel op dit niveau?

SLECHTE SCHOOLRESULTATEN; ZO KUN JE JE KIND HELPEN

Angst is natuurlijk nooit een goede raadgever, dat weten we allemaal. Maar wat dan wel? Neem even afstand van het geheel, stap uit de emotie en in de feiten, en stel jezelf en je kind vragen!

  1. Zit mijn kind wel op een niveau dat bij hem past?
  2. Zijn er omstandigheden aan te wijzen die de resultaten negatief hebben beïnvloed?
  3. Zit mijn kind wel goed in zijn vel?
  4. Krijgt hij/zij alles wat er op ‘m afkomt en van ‘m gevraagd wordt, wel verwerkt?
  5. Is mijn kind misschien uit balans en loopt zijn ontwikkeling fysiek, cognitief, emotioneel en sociaal even niet gelijk op?

Kortom, wat moet je doen als je slechte punten hebt.

#1 PAST DIT SCHOOLNIVEAU BIJ MIJN KIND?

Toen je kind van de basisschool naar de middelbare school ging, kreeg hij/zij van de groep-8 juf een advies mee. Dat advies van de juf, die echt heel kundig is op het beoordelen van het niveau van kinderen, wordt door de middelbare school overgenomen. En dat is terecht, je moet ergens beginnen. Maar gaandeweg groeit je kind, verandert het, leert het, ontwikkelt het zich.

Er wordt steeds duidelijker wie je kind is en wat zijn/haar talenten zijn en capaciteiten. Dat betekent ook dat steeds duidelijker wordt, op welk niveau en type onderwijs, jouw kind het beste gedijt. En misschien is dat wel een stapje hoger, of juist lager.

Kijk naar je kind. Kijk naar wat ie leuk vindt, waar hij/zij van opbloeit en waar ie mee worstelt. Ga in overleg evt. met de mentor, of zoek een vakdocent op, maar vooral ook, praat met je kind en ontdek samen of er misschien een schepje bij kan, of juist beter een stapje terug kan worden gedaan. Een andere vorm onderwijs (technasium, gepersonaliseerd leren, vrije school) kan ook een tot de mogelijkheden behoren!

#2 ZIJN ER EXTERNE FACTOREN DIE EEN ROL SPELEN?

En dat kan echt vanalles zijn. Want in de puberteit is je kind gewoon heel gevoelig voor alles dat er rondom hem/haar zich afspeelt. Je kunt daarbij denken aan vriendjes waarmee het niet lekker loopt, of slechte sportprestaties. Misschien is je kind wel hartstikke moe omdat het ’s avonds de slaap niet kan vatten door spanning, of gewoon het veranderende slaapritme waar elke puber mee kampt.
Zijn er soms spanningen thuis die een rol spelen of loopt het niet lekker in de klas, of bij een bepaalde vakdocent. Allemaal zaken waar de puber zelf niets aan kan doen, maar die wel invloed hebben. De moeite waard om te onderzoeken!
PS: Als je kind slecht slaapt, of te weinig slaapt zijn dit BLOG met tips & info, en het blog over de POWERNAP echte aanraders om te lezen!

#3 GEBREK AAN OVERZICHT, ORGANISATIE & PLANNING

helpen met plannen

De gemiddelde puber heeft veel aan z’n hoofd. Zie ik er goed uit, wat vinden mijn vrienden van me, lig ik lekker in de groep, wie ben ik en wat wil ik. Alleen al hieraan heeft het de handen vol! Maar, dan komt er ook nog eens school bij. School, met verschillende vakken, bergen huiswerk, groepsopdrachten en werkstukken. Voeg daarbij nog eens sport, hobby’s en familie dan kun je je voorstellen dat het voor menig puber veel is, en waarschijnlijk té veel.

Het is zelfs zo veel dat ie geen overzicht heeft, de boel niet georganiseerd krijgt en iets plannen een onbegonnen klus lijkt. Het is dan ook goed om samen eens te kijken naar wat er zoal op dat bordje ligt. Welke dagen is er veel tijd voor huiswerk, welke dagen juist niet. Welke activiteit vreet energie, en wat geeft ontspanning. Deze dagplanner kan je erbij helpen om het inzicht te vergroten. Download ‘m hier helemaal GRATIS!

Of ga meteen aan de slag met de SKUR huiswerkplanner!

#4 ZIT JE KIND WEL LEKKER IN Z’N VEL?

Als ik naar een tiener kijkt, dan kan ik wel eens jaloers worden. Want op het eerste oog, lijkt zo’n leven als scholier wel een luizenleventje vergeleken met het werkende bestaan. Maar, zo simpel is het natuurlijk niet. Want jemig kremig, die puberteit doet wat met die kinderen. Ze worden gewoon geregeerd door hun hormonen. En dat betekent nogal wat. Zeg maar de Meno-pauze, maar dan in het kwadraat 🙂 Schagrijnig, moe, piekeren, extreem blij of verdrietig, noem het maar op. Slechte schoolresultaten kunnen echt het gevolg zijn van het feit dat een kind niet lekker in z’n vel zit. Erover praten helpt al, maar misschien geeft het (samen) bekijken van dit grappige filmpje ook verlichting.

#5 UIT BALANS

Elk kind groeit natuurlijk op zijn/haar eigen wijze en in zijn/haar eigen tempo. En da’s ook goed. Maar die groeit vindt plaats op verschillende vlakken, waardoor je kind aan de buitenkant misschien al groot lijkt, maar sociaal/emotioneel nog niet zo stevig is. Of juist andersom. Dat kan ervoor zorgen dat er dingen van hem/haar worden verwacht waar het nog niet aan toe is. De omgeving (wij als ouders, maar ook docenten) worden daardoor soms op het verkeerde been gezet. Voor het kind voelt dat dan als tekort schieten, of dom omdat hij blijkbaar iets zou moeten kunnen wat ie nog niet kan. Die ‘ongelijkmatige groei’ voelt voor een kind heel naar en het brengt hem/haar uit balans. En als je uit balans bent, dan sta je niet in je kracht en kun je niet laten zien wat erin zit. Het enige wat je hieraan kunt doen is te zorgen voor houvast en begrip. Een luisterende oor, positiviteit en wat meer steun en sturing.

Plannen met Pubers

PS: Wil je meer lweten over de puberteit, het puberbrein en hoe je jouw kind kunt helpen met huiswerk plannen, lees dan verder in ons boek ‘Plannen met Pubers’. Direct met die praktische huiswerkplanner aan de slag? Bestel ‘m NU in de shop.