Die eerste schooldag

op naar school rugzakken

Zo, de eerste schooldag zit erop. Al was het niet een echte werkdag: “Gewoon opening van het schooljaar en lesrooster ophalen, mam”. Ja, ze laten de kinderen rustig aan wennen aan het nieuwe schooljaar. Want zoals wij moeten wennen op die eerste werkdag en het een poosje duurt voordat we weer opgaan in het ritme van alledag, zo moeten de kinderen ook weer wennen aan school.

 

Help ze een beetje op gang

Zeker als ze van de basisschool overstappen naar de middelbare school is het aanpassen geblazen, maar ook gewoon als ze na zo’n lange vakantie op de middelbare weer aan de bak moeten. Dan zal zo’n eerste schooldag zeker niet vanzelf gaan en vaak ook niet zo van harte. Je zult ze een beetje op gang moeten helpen net zoals je dat bij jezelf ook doet, althans ik doe dat…..

Die eerste week na de vakantie ben ik niet zo streng voor mezelf. Doe ik nog een beetje net alsof we nog vakantie hebben. Ben wat lakser als het aankomt op gezond en verantwoord eten, doe het rustig aan in het huishouden (lees, ik luier wat an na zo’n dagje werken en neem een cappuccino en boekje in plaats van de vaatdoek of de strijkbout) en als ik geen zin heb om te sporten dan doe ik het lekker niet. Ik mag van mezelf nog een beetje spijbelen.

En zo doe ik dat ook bij mijn zoon. Ik help ‘m nog een beetje, bereid al wat dingetjes voor en knijp soms een oogje dicht. Maar wel alleen maar de eerste 1 à 2 weken hoor, daarna ben ik streng! Voor mezelf maar ook voor de rest van ons gezin. Ik hou de touwtjes stevig in handen. Vind ik niet altijd leuk om te doen hoor, want voor de vuist weg leven is mijn favoriet, maar in een druk gezin lukt dat niet. Dus geen gezeur, we stick to the plan.

 

Begin met een planning

Mijn zoon is er eentje met bijzonder veel moeite met structuur en planning dus we doen het eigenlijk elk jaar hetzelfde. Want ondanks dat hij ouder wordt en al een stuk zelfstandiger is, blijft hij moeite houden met het aanbrengen van structuur. Hij overziet het niet en voelt dan weerzin om er aan te beginnen. Ik weet dat, dus ik geef hem dat zetje. Net zoals ik dat deed op de brugklas.

Hoe pakten wij dat aan toen hij voor het eerst naar de middelbare ging en wat zouden jullie als pubermoeder maar zeker als brugpieper-moeder kunnen doen om je kind op weg te helpen? Awel, we doorlopen dus samen aan het begin van het schooljaar, maar ook aan het begin van een nieuw trimester, of na een vakantie de volgende stappen:

  1. Print het lesrooster uit. Dat geeft je meteen een indicatie hoe lang de schooldagen zijn.
  2. Neem dan b.v. het trainingsschema erbij, of kijk op welke dagen er activiteiten gepland staat b.v. vioolles, toneel.
  3. Neem dan de huiswerkplanner erbij en vul in op welke dagen er welke huiswerkvakken zijn en je ziet meteen hoeveel tijd er is voor het huiswerk.

Ja, ik zeg dat nu wel zo heel gemakkelijk en dat is het ook, mits je er een beetje handigheid in hebt. Want in het begin kost het even wat tijd om de juiste informatie te verzamelen en te rangschikken. En precies daar kun jij je kind bij helpen, zeker op zo’n eerste schooldag na de vakantie. En precies dat heb ik zojuist samen met mijn zoon gedaan. Ik heb gelukkig de huiswerkplanner-scheurblok* bij de hand, dus wij gaan goed van start. Dat geeft een lekker gevoel en rust in ons hoofd.

 

Rust, ruimte en meer vrije tijd

En mijn zoon? Die is lekker trainen en weet dat hij dat hij zijn lievelingssport kan blijven uitoefenen ook al vraagt school tijd van hem. Dat eerste stukje zekerheid door samen die planning in te vullen, geef ik hem dan ook met alle liefde en plezier en zie hem gaandeweg steeds meer zelf de draad oppakken en met een gezond verantwoordelijkheidsgevoel door het leven gaan. Nice 🙂

 

 

Comments

comments

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *